Dierenkliniek Vollaers
Holyweg 18, 3137 KB Vlaardingen info@dierenkliniekvollaers.nl

Actueel

Vakantie en huisdieren. Wat nu?

Om zonder zorgen van uw vakantie te kunnen genieten, helpt het om een goede voorbereiding te hebben voor u en uw huisdieren.
Er zijn hierbij verschillende opties:
- Thuisblijven met een oppas
- Naar een pension
- Mee op vakantie
Met onderstaande tips hopen wij dat u straks met een gerust hart op vakantie kunt.

Thuis met een oppas
Voornamelijk voor katten is het vaak fijn om in hun eigen omgeving te kunnen blijven. Katten hechten zich namelijk aan hun thuis. Wanneer u uw huisdieren thuis laat, kunt u ervoor zorgen dat ze elke dag door een oppas verzorgd worden.
Bereid alles goed voor, laat heldere instructies achter en maak goede afspraken met de oppas. Daarnaast is het belangrijk om genoeg voer en eventuele medicijnen in huis te hebben. Tevens raden wij aan om de contactgegevens van u en uw dierenarts achter te laten voor als er iets gebeurd met uw huisdier. Naast dat u een bekend persoon op uw huisdieren kan laten passen, bestaan er ook speciale oppasservices, welke uw huisdier elke dag kunnen komen verzorgen.

Pension
Gaat uw huisdier uit logeren bij een pension? Dan is het belangrijkste om tijdig na te gaan of uw huisdier alle benodigde vaccinaties heeft gehad. Vaak eisen pensions naast de jaarlijkse vaccinatie nog een extra vaccinatie en deze vaccinaties dienen vaak meerdere weken van tevoren gegeven zijn. De vaccinaties zijn belangrijk om besmettelijke ziekten (zoals hondenziekte, kennelhoest, Parvo, leverziekte, ziekte van Weil, kattenziekte, niesziekte) te voorkomen. Let op dat sommige kattenpensions de Bordatella vaccinatie verplichten. Naast de vaccinaties is het ook belangrijk om uw huisdieren tegen wormen, vlooien en teken te behandelen, zodat uw huisdier beschermd is in de periode van uw vakantie.
Voor katten, konijnen en knaagdieren bestaan aparte pensions, waarbij ze niet in contact hoeven te komen met blaffende honden. Dit is vooral fijn voor de wat meer stressgevoelige dieren.

Mee op vakantie
Uw huisdier mag met u mee op avontuur in het binnen- of buitenland. Daarvoor zijn er wel een aantal punten om rekening mee te houden. Per land zijn er verschillende verplichtingen. De veel voorkomende eisen zijn:
- Veel landen eisen naast de jaarlijkse vaccinatie ook een rabiës vaccinatie (tegen hondsdolheid). De vaccinatie tegen rabiës is pas na 3 weken geldig. Daarbij dienen de sticker en de gegevens van de rabiësvaccinatie in het paspoort gelamineerd te zijn;
- De dieren dienen gechipt te zijn;
- De dieren dienen in het bezit te zijn van een “officieel” paspoort waar alle vaccinaties in staan.
Wij adviseren om ruim voor de vakantie te checken welke eisen uw vakantieland heeft. Vergeet daarbij niet de eisen van de landen waar u met uw huisdier eventueel doorheen rijdt tijdens de reis.
Let op! Pups en kittens die de grens overgaan binnen Europa moeten ook gevaccineerd zijn tegen rabiës.

Parasieten
Waar uw huisdier ook verblijft tijdens uw vakantie; het is raadzaam om uw huisdier regelmatig te behandelen tegen vlooien, teken en wormen. In het buitenland komen weer andere parasieten voor als in Nederland, bijvoorbeeld de zandvliegen en de hartwormmuggen, zie de afbeelding hieronder. Hiervan kan uw dier de ziekte Leishmania of een hartworminfectie oplopen. Gelukkig bestaan er goede beschermende middelen. De assistente kan u voorlichten welke middelen het beste zijn voor uw reis.

Dierenkliniek Vollaers


Daarnaast verplichten een aantal landen een gezondheidsverklaring van uw huisdier. Hierbij zit vaak een bewijs van de behandeling tegen wormen, vlooien en teken. Soms dient er zelfs een bloedtest gedaan te worden.
Voor meer informatie over de invoereisen van landen kunt u de website van LICG raadplegen; https://www.licg.nl/invoereisen-per-land-buiten-europa

Door de warme temperaturen en het natte (groeizame) weer zijn er momenteel weer veel insecten aanwezig. Denk daarom aan voldoende vliegen/muggenwerende middelen rondom en bij het konijnenhok. Helaas zijn onze harige viervoeters nog altijd een warm nest voor deze vervelende parasieten. Zij leggen graag eitjes in het dierenverblijf of liever zelfs in de vacht! Probeer dit te voorkomen door het hok goed schoon te houden en insecten te weren door middel van een hor/gaas en insectensprays.


Dierenkliniek Vollaers


Afkoelen
Met het warme weer is het altijd fijn om een duik te nemen in het zwembad of de zee. Dieren kunnen ook baat hebben bij wat verkoeling. Met name kortsnuitige rassen zullen baat hebben bij een goede verkoeling door middel van airco in huis, schaduwrijke plekken in de tuin, een waterbadje. Een hond kan namelijk alleen zijn warmte kwijt door middel van hijgen, want zij hebben geen zweetklieren. Hooguit een klein aantal op en rondom de zoolkussentjes. Helaas verliezen ze met dit hijgen veel vocht. Zorg dus dat er altijd genoeg vers water klaar staat zodat ze dit vochtverlies goed aan kunnen vullen.
Katten kunnen ook hijgen bij extreme hitte of stress. Toch zien we dit niet vaak. Zij zoeken eerder verkoeling op door in de schaduw te gaan liggen, op de koude vloer en door gewoon weg lekker rustig aan te doen. Katten kunnen ook gaan hijgen wanneer ze het echt benauwd hebben, dus een tekort aan zuurstof hebben. Dan is er sprake van een onderliggend probleem. Wees hier dus op bedacht en bel bij twijfel altijd de dierenarts.
Konijnen kunnen ook erg last hebben van de warmte, maar gelukkig zijn er verschillende oplossingen om ze lekker af te koelen! Neem bijvoorbeeld een fles en vul deze met koud water, zodat ze er tegenaan kunnen liggen. Of maak een handdoek nat met koud water en leg deze in het konijnenhok. Zo zijn er allerlei manieren om uw konijn comfortabel te maken.

Dierenkliniek Vollaers


Het team van Dierenkliniek Vollaers wenst u alvast een goede reis!

Naar overzicht