Dierenkliniek Vollaers
Holyweg 18, 3137 KB Vlaardingen info@dierenkliniekvollaers.nl

Actueel

Konijn

 Gebit
Gebit

Voor onze cavia's en konijnen geldt dat aandacht voor het gebit vaak van levensbelang is. Anders dan de hond of de kat hebben ze het meeste last van een afwijkende stand van het gebit.
Dit kan ontstaan door verkeerde voeding of bepaalde aangeboren problemen.
Al bij een minimale scheefstand kan er een zeer pijnlijke haak ontstaan, die bij elke kauwbeweging langs de tong schuurt. 
Hierdoor gaat het konijn of de cavia nog selectiever eten waardoor de klachten verergeren. Één van de eerste waarneembare symptomen is het kwijlen. Of zeer opmerkzame eigenaren valt al de verminderde eetlust op.
Door het bijvijlen van deze scherpe haken onder lichte sedatie zorgen we weer voor een glad gebit, waardoor de kiezen weer optimaal gebruikt kunnen worden.
Doordat we nu maar 1x per jaar hoeven te enten, zien we de gebitten ook maar 1x per jaar. Dit blijkt vaak onvoldoende. Bij twijfel dus eerder even langs voor een gebitscontrole.

 Voeding
Voeding
De juiste voeding is zeer belangrijk voor het konijn. Vele problemen kunnen worden voorkomen door goed voer aan te bieden. Dit bestaat uit onbeperkt fris hooi (laat het gebit checken, wanneer ze dit niet graag eten). 
Dit ruwvoer is namelijk van belang voor een goede darmwerking. Vandaar dat er ook beperkt hoeveelheid bikskorrels van goede kwaliteit gegeven moeten worden.
Dus géén gemengde granen, omdat het konijn dan alleen de lekkere dingen eruit eet en zo tekorten krijgt. Maximaal hoeveel biks is 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, anders worden de blindedarmkeutels niet opgegeten en deze zijn nodig om alle voedingsstoffen en energie binnen te krijgen. Wij adviseren Science Selective; u kunt bij ons terecht voor een proefverpakking. Let dus goed op dat het konijn niet te dik wordt; je moet de ribben kunnen voelen en de wam moet niet te groot zijn.
Groente mag als lekkernij gegeven worden; maar niet te veel, want dat geeft diarree. Deze groenten mogen niet gegeven worden:

  • Rabarber
  • Bieslook
  • Prei
  • Ui
  • Kool
  • Aardappel (schillen)
 Vaccinatie
Vaccinatie

Er zijn 2 levensgevaarlijke virusziekten; Myxomatose en Viraal/Rabbit Haemorrhagisch Disease, waar we helaas nu 2 varianten van kennen (VHD1/RHD1 en VHD2/RHD2).
Vooral stekende insecten brengen deze ziekten over, vandaar dat we ook adviseren om in het voorjaar te enten.
De enting geeft wel bescherming voor een jaar.
VHD kan ook worden overgebracht door ontlasting van wilde konijnen. Pluk daarom geen gras in gebieden waar ook wilde konijnen kunnen komen.
We kunnen sinds 2017 apart ook voor RHD2 enten. Voor deze 3 ziekten bestaat geen goed therapie; vandaar het belang van de enting.
Tijdens de enting wordt het konijn ook helemaal nagekeken (inclusief gebit) en kunnen eventueel meteen de nagels worden geknipt.

 Myiasis
Myiasis

Deze huidziekte wordt veroorzaakt door maden die veel schade aanrichten doordat ze in de huid kruipen.
Ze komen hier doordat vliegen eitjes leggen op bijvoorbeeld een vieze met poep-aangekoekte kont.
Het is dus belangrijk om het achterwerk van het konijn vaak te controleren.
Ook vliegenwering in warme zomermaanden kunnen deze problemen voorkomen. Er is een goede vliegenwerende spray waarmee het konijn maandelijks gesprayd kan worden.
Wanneer we op tijd zijn kunnen we proberen het konijn te redden voor onder sedatie alle maden te verwijderen en grondig het konijn te wassen. Helaas lukt dit niet altijd; daarom blijft voorkomen van levensbelang!

Medicatie toedienen bij het konijn