Dierenkliniek Vollaers
Holyweg 18, 3137 KB Vlaardingen info@dierenkliniekvollaers.nl

Actueel

Februari; de maand van de gebitscontrole!

Gebitsproblemen bij honden en katten, hoe ontstaan deze eigenlijk?

Het gebit vervuilt en er ontstaat tandplak, waarop tandsteen zich kan hechten. Het tandvlees kan geïrriteerd raken en er kunnen tal van problemen ontstaan, waardoor de tand of kies aangetast kan raken of zelfs verloren gaan. In sommige gevallen kan het zelfs voorkomen dat bacteriën vanuit ontstekingen in de mond in de bloedbaan terecht komen. Dit kan voor grote gezondheidsproblemen zorgen, zoals ontstekingen van de hartkleppen, nieren, lever.

Naast het feit dat een aangedane mond voor gezondheidsproblemen zorgt, wordt vaak onderschat hoeveel last dieren van een slecht gebit kunnen ondervinden.


Symptomen van een slecht gebit

Een hond of kat kan moeilijk aangeven dat hij/zij last heeft van het gebit. Deze dieren zijn vaak zo sterk dat ze blijven eten en zogezegd door de last heen bijten. Tevens is het zo dat als een hond/kat moest kiezen tussen honger én pijn of alleen pijn ze kiezen voor alleen pijn en dus “gewoon” door blijven eten. Toch is er een aantal symptomen waaraan een slecht gebit bij een hond of kat opgemerkt kan worden:
- Bruine aanslag op de tanden
- Overmatige hoeveelheid speeksel
- Eenzijdig kauwen
- Slechte adem
- Rood tandvlees

Dierenkliniek Vollaers

Voorkomen is beter dan genezen

Vaak denkt men dat het moeilijk is het gebit van een hond of kat te onderhouden. Gelukkig kunnen wij u hierbij een handje helpen.

- Allereerst poetsen, poetsen en nog eens poetsen. Met wat geduld en de juiste middelen zal het u prima lukken om het gebit van uw hond en kat te poetsen. Het hoeft niet lang, maar het liefste wel elke dag.
Maak van tandenpoetsen een gezonde gewoonte!

Aan de balie kunt u de juiste producten verkrijgen om aan de slag te gaan. Wat u ook kunt doen is het eerst thuis uitproberen met een zachte baby-tandenborstel en water.

- Aan uw hond kunt u gebitsreinigende tussendoortjes geven; Veggiedents.
Dit zijn (in tegenstelling tot andere kauwstaven) caloriearme en plantaardige kauwstaven. De hond moet goed op de Veggiedents kauwen, wat een tandenpoetseffect veroorzaakt, maar bovenal bevatten de Veggiedents een tandpasta-stofje wat tandplak helpt voorkomen.
twee vliegen in één klap; een caloriearme, gebitsreinigende traktatie!

- Voor katten is er een gel die op de aangedane gebieden gesmeerd kan worden, waardoor de infectiedruk wordt verkleind.

- Door middel van voeding kan de hoeveelheid tandplak aanzienlijk gereduceerd worden. Droogvoer is bevorderlijker dan natvoer, omdat het kauwen op de brokken het poetseffect geeft en het natvoer de vorming van tandplak bevordert. Daarnaast hebben wij speciale voeding, waarin een tandpasta-stofje zit en waarmee de dieren gestimuleerd worden om te kauwen door de grootte en de vorm van de brokken.

- Bij gebitssanering wordt (net als bij de mens) het tandsteen verwijderd en worden de tanden/kiezen weer mooi glad gemaakt, zodat tandplak zich niet meer makkelijk kan aanhechten. Na deze behandeling is vaak al meteen een verschil met betrekking tot het gedrag van uw dier te merken; uw dier ondervindt minder last van tanden en tandvlees.


Februari is uitgeroepen tot de “maand van de gebitscontrole”. In deze maand kunt u een afspraak maken om het gebit gratis te laten controleren. Mocht er een behandeling noodzakelijk zijn dan krijgt u in deze maand 10% korting op de behandeling!


Hoe zit het met onze kleinere vrienden?

Voor konijnen en knaagdieren geldt dat aandacht voor het gebit vaak van levensbelang is. Bij deze dieren groeien de tanden gedurende het gehele leven door, net als de nagels van de mens. Anders dan bij honden of katten kunnen konijnen en knaagdieren het meeste last hebben van een afwijkende stand van het gebit. Bij een normaal goed gebit worden de snijtanden geslepen door de stifttanden, daardoor zijn groei en slijtage in evenwicht ten opzichte van elkaar. Een afwijkende stand van het gebit kan ontstaan door verkeerde voeding of bepaalde aangeboren problemen. Met betrekking tot de voeding vormt hooi de basis, omdat dit malende bewegingen bevordert. Daarbij raden wij aan geen knaagstenen aan uw dier te geven, omdat deze teveel calcium bevatten, waardoor blaasstenen kunnen ontstaan.

Dierenkliniek Vollaers

Wanneer u bij uw dier één van de volgende symptomen herkent, betekent dit vaak dat uw dier toe is aan een gebitscontrole:
- Vermageren, slechte conditie en vacht
- Speekselen en hogere traanproductie
- Proppen maken van het hooi
- Niet kunnen eten, maar wel de interesse hebben in het voer
- Zachtere ontlasting
Enten hoeft maar 1x per jaar, waardoor de gebitten tevens maar 1x per jaar gecontroleerd kunnen worden door de dierenarts. Dit blijkt vaak onvoldoende. Vandaar ook in de actiemaand februari een gratis gebitscontrole voor uw konijn of knaagdier!


Hoe zit het met onze paarden?

Goed kunnen kauwen, is belangrijk voor een goede vertering bij paarden. Ook paarden kunnen last van het gebit ondervinden. Het is daarom verstandig om paardengebitten regelmatig te laten controleren. De volgende symptomen kunnen duiden op een gebitsprobleem bij paarden:
- Slechte adem
- Proppen maken van het hooi/kuil en deze niet opeten
- Voer weken in de waterbak
- (eenzijdige) Neus/-ooguitvloeiing
- Slechte vertering
- Tegen de hand zijn met rijden


Het nut van sedatie van paarden bij gebitsonderzoek en -behandeling

Over dit onderwerp hebben de laatste jaren al verscheidene onderzoeken plaatsgevonden.
En wat blijkt; een gesedeerd paard laat zich beter onderzoeken én behandelen.
Gevolg hiervan is dat meer afwijkingen aan het licht komen, waarbij behandelingen zinvol/noodzakelijk zijn. Te denke*n valt aan: diastase, pockets, oppervlakte scheuren en slijmvliesveranderingen. Daarnaast is het ook nog zo dat een paard minder angst en stress ervaart als hij op de juiste wijze is gesedeerd. Dit is met de nieuwe welzijnsaspecten voor het paard van groot belang. Professioneel gesproken is het eigenlijk geen keuze; wel of niet sederen.
Het is nu aan "de markt" om de volgende stap te zetten, zodat alle paarden daarvan kunnen profiteren.

Ook voor onze paarden is Februari uitgeroepen tot de “maand van de gebitscontrole”. In deze maand kunt u een afspraak maken en krijgt u 10% korting op de behandeling!

Dierenkliniek Vollaers

Loop gerust even langs de balie voor meer informatie of maak een afspraak. U kunt ons bereiken op 010-4744103

Naar overzicht